Dlaczego tak ważna jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Wielkanoc już za nami! Szybko Nam minął ten świąteczny czas, w tym roku również nieco nietypowo. Z pewnością każdy zajadał się tradycyjnymi wielkanocnymi przysmakami. Jaki miały one wpływ na nasz organizm?

Ciało ludzkie jest wspaniałą maszyną, która kierowana jest poprzez wiele mechanizmów utrzymujących je w zdrowiu. Jednym z tych mechanizmów jest właśnie równowaga kwasowo-zasadowa.

Nasza skóra, aby zabezpieczyć nas przed bakteriami ma kwaśne pH w granicach 3,5 do 5,5, natomiast pH naszej śliny wynosi od 6 do 7,5 i chroni to miedzy innymi zęby przed próchnicą. Sok żołądkowy posiada bardzo niskie pH od 1 do 2,5, w przeciwieństwie jelito grube ma wartość pH od 6 do 7,5. Pokazane wartości tworzą tytułową równowagę.

Dlaczego o tym wspominam?

Obniżony poziom pH w naszym organizmie oznacza nadmiar substancji kwasowych, czyli zakwaszenie, a zwiększony poziom pH – nadmiar substancji zasadowych.

Mając nieurozmaiconą dietę oraz stresujący tryb życia możemy doprowadzić do zachwiania tejże równowagi poprzez zakwaszenie organizmu. O dziwo nie chodzi o zakwaszanie poprzez np. jedzenie „kwaśnych produktów kiszonych” Jest wręcz na odwrót!

Zakwaszenie organizmu może prowadzić do rozwoju pasożytów, grzybów i nieprawidłowej flory bakteryjnej oraz być przyczyną objawów takich jak zgaga, bóle mięśni i stawów, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, większa podatność na INFEKCJE WIRUSOWE, obniżenie odporności czy też pogorszenie stanu skóry i włosów.

Produkty które zakwaszają nasz organizm to między innymi chleb, mięso, biały cukier, przetworzona żywność, sery, słodzone napoje, alkohol, kawa, herbata. Jak widać, są to często produkty, które jemy na co dzień, więc warto jest uzupełniać dietę o produkty zmniejszające zakwaszenie organizmu, czyli np. warzywa, owoce, twarogi i jogurty, kiszona kapusta i ogórki.

Jeśli chcesz poprawić swoje samopoczucie możesz zacząć już teraz!

Natalia Śledziona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *